Internationellt

Entrén till UN-Habitats tredje världskonferens i Quito, Ecuador

Entrén till UN-Habitats tredje världskonferens i Quito, Ecuador

Rapport från Habitat III – United Nations Conference on Housing and Sustainable Urban Development

Den 17-20 oktober samlades representanter från regeringar, myndigheter, föreningar, frivilligorganisationer och många fler i Quito, Ecuador, för UN-Habitats tredje världskonferens.

Under konferensen antogs deklarationen New Urban Agenda, Quito Declaration on Sustainable Cities and Human Settlements for all, mer information på konferensens webbplats.

Habitat III med konferens och utställningar hölls mitt i centrala Quito på Casa de la Cultura Ecuatoriana ”Benjamín Carrión”. Från Sverige deltog totalt ett 70-tal personer från departement, myndigheter, företag och organisationer. Totalt fanns 157 utställare på utställningsområdet. Lantmäteriet hade ansvar för den Svenska paviljongen som utformats i samarbete med de svenska föreningarna Global Utmaning och Quantified Planet. Paviljongen invigdes formellt av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson. Boverkets deltagande i Habitat III beslutades på ett sent stadium, men togs emot mycket väl av övriga parter i den svenska delegationen och övriga deltagare.

 

Hållbar stadsutveckling som tema

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson invigde paviljongen

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson invigde paviljongen

Under Habitat III arrangerades en mängd olika seminarier både inom konferensens ram och i anslutning till utställningarna. Genomgående tema var olika utvecklingsområden för hållbar stadsutveckling och Smart Cities inom ramen för New Urban Agenda och Agenda 2030. Inom utställningsområdet fanns paviljonger från länder i hela världen med en mängd spännande tankar om hållbar urbanisering och stadsutveckling. Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson ledde ett spännande ”High-level Roundtable” om ”Integrated Strategic Planning” där representanter från hela världen diskuterade förutsättningar för hållbar utveckling.

 

Sveriges event

Under konferensen hade Sverige ett Side Event med rubriken ”Land is a Fundamental Asset for Smart, Welfare, Gender Equality and Gender Space” med Lantmäteriet som arrangör. Eventet inleddes av bostads- och digitaliseringsministern Peter Eriksson, därefter tre inlägg:

  • Land is a fundamental asset for welfare and gender equality – for a smart and sustainable urban development, Alexandra Högblom Moisio och Peter Wasström, Lantmäteriet.
  • Equal and safe public spaces – planning of public spaces from a gender perspective, Göran Persson, Boverket.
  • Importance of Land Rights and Gender in Development Projects, Marie Ottosson, Sida.

En paneldiskussion med frågor avslutade eventet som besöktes av ett 100-tal åhörare. Lantmäteriet i samarbete med Boverket tog också fram en landrapport inför konferensen som nu finns på regeringens webbplats.

 

Slutrapport

För arbetet med Habitat III inom Lantmäteriet och Boverket återstår nu att skriva en slutrapport som skall lämnas till regeringskansliet senast 1 mars 2017.

/Göran Persson

5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *