Aktuellt

Jämställda platser, kreativitet och kommunikation

Under sju intensiva timmar den 22 november var jämställdhet och offentliga miljöer på agendan. Efter att Boverkets generaldirektör hade hälsat välkommen till konferensen ”Hur skapas jämställda offentliga miljöer” uppmanade statssekreterare Pernilla Baralt oss att förändra det som påverkar förväntningar på kön. Därefter avlöste en kavalkad av projekt varandra. Presentationerna skedde både från scen och i form av tre filmer som Boverket tagit fram. Dagen avslutades med en utblick mot Danmark.

Många saker surrade i rummet, men jag la främst märke till följande gemensamheter. Frågan om en jämställd plats verkligen kan skapas dök upp flera gånger – är det inte snarare användandet som ska vara jämställt? Det är viktigt att skapa lekfulla platser utan krav på prestation och förväntningar. Många slog ett slag för att arbeta separatistiskt, även om slutprodukten är en plats för alla. Det pekades också på det ohållbara i att arbeta med en diskrimineringrund i taget: tänk istället intersektionellt. Flera lyfte konst och konstärliga processer som framgångsfaktorer, så även kreativitetens och kommunikationens betydelse. Slutligen kan det konstateras att gult är årets accentfärg, både till permanenta och tillfälliga stadsbyggnadsåtgärder.

Fotot visar premiärvisningen av Eslövsfilmen. Du kan se alla tre filmer genom att klicka på länkarna.

https://www.youtube.com/watch?v=z_eGexPWRu0

https://www.youtube.com/watch?v=SlsPfQjU9aI

https://www.youtube.com/watch?v=zVBUK0JmBLY

 

 

 

4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *