Aktuellt

Mässan ”På Väg” på Elmia i Jönköping

Boverket deltog i mässan ”På Väg” 7-8 mars. Det är en mässa som hålls vartannat år och den handlar om vägutrustning.

Utsikt från montern.

Arrangörerna är Elmia och Sveriges Branschförening för Säkrare Vägarbetsplatser, SBSV. Trafikverket samarbetar också med dessa aktörer när mässan arrangeras. Det kan beskrivas som en återkommande mässa i modern tappning, eftersom årets upplägg var nytt medan konceptet är gammalt. Enligt Elmias webbplats lockade premiären 800 besökare. Utställarna visade bland annat upp ett axplock av sina sortiment av fasta och tillfälliga vägmärken, barriärer, vägräcken och kantstolpar.

Antalet besökare var lite större än vi väntat oss och det var ganska många som stannade vid vår monter för en pratstund. Frågorna handlade bland annat om orsaken till vårt deltagande eftersom vårt verksamhetsområde mest associeras med bostäder och byggande och inte trafik.

Bland barriärer och vägräcken – utställningsobjekt på Elmia.

Vi förklarade att Boverket bedriver marknadskontroll av olika typer av vägutrustning. I just detta fall rör det sig om de vanliga vägmärken som är fast förankrade i marken och som man ser överallt utmed våra vägar. Senare i år kommer vi även att börja arbeta med vägräcken, samtidigt som projektet om vägmärken pågår. Andra frågor vi fick gällde Boverkets verksamhet i stort eller varför man CE-märker en byggprodukt, som ett fast vägmärke är. Det var en blandad skara besökare som kom fram till vår monter – anställda från landets kommuner samt företrädare för vägmärkesföretag och från branschorganisationer, privatpersoner som hade vägarna förbi och som i många fall bodde i Jönköping.

Boverket arrangerade ett utställarseminarium – en 45 minuter lång presentation med diskussion på slutet. Ett 30-tal åhörare hade då samlats för att lära sig mer om EU:s byggproduktförordning, prestandadeklaration och CE-märkning av vägmärken samt om rollfördelningen mellan Boverket, Transportstyrelsen och Trafikverket inom området vägutrustning. Boverket ansvarar för marknadskontroll, Transportstyrelsen skriver reglerna och Trafikverket är en stor beställare av trafikutrustning. Andra som höll presentationer var bland annat Trafikverket, Arbetsmiljöverket, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Stockholms stad (Trafikkontoret), SBSV och SIK (Skandinavisk infrastrukturkompetens). Det handlade till exempel om digitalisering och om forskning och statistik om olyckor i trafiken. Boverkets monter var placerad nära entrén, i ett område som skulle kunna beskrivas som ”myndighetshörnan”. På samma plats fanns nämligen även Trafikverket och Arbetsmiljöverket.

Två av Boverkets tre deltagare på mässan.

Sammantaget var det en angenäm erfarenhet att få representera Boverket på denna trevliga mässa. Vi ser fram emot att kunna delta igen om två år!

 

text och foton: Björn Svensson

 

3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *