Samhällsplanering

Urban HIST – Urbanism då, nu och sen

 

 

 

 

 

Den 4-6 maj deltog jag i uppstarten av forskningsprojektet UrbanHIST på legendariska Bauhausuniversitetet i Weimar. Boverket är partnerorganisation till BTH och det svenska teamet tillsammans med ArkDes. Projektet som är finansierat av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 involverar ett stort antal aktörer i ett spännande samarbete. Bland annat medverkar en rad olika universitet i Europa där urbaniseringens påverkan det senaste århundradet ska studeras utifrån olika frågeställningar som till exempel olika stadsbyggnadsideal, fabricerat byggande, urbaniseringens roll i skapandet av det moderna samhället, urban identitet mm.

Jag är helt säker på att vi måste titta i ”backspegeln” för att kunna hantera frågorna i ”kristallkulan”. Det betyder att vi måste ta tillvara och utveckla kunskap på samma gång som vi måste lära oss av historien, av det som inte blev så bra, så att vi kan undvika att upprepa samma misstag igen. Detta kan bland annat vara ”Urbanisation by speculation or empty room planning”.
Det är intressant att ett projekt om urban historia koordineras från Bahaus som startades 1919 av Walter Gropius och som fick mycket kritik just för att vara radikala i sina värderingar, sin historielöshet och avsaknaden av kopplingar till det arkitektoniska arvet.

Patrik Faming
Nationell samordnare Plattform för hållbar stadsutveckling

Läs mer om projektet på webbplatsen: https://www.urbanhist.eu/

 

 

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *