Aktuellt

Samverkan, samla erfarenheter och sociala bostadsfrågor – reflektioner efter Almedalen

Vi ska inte bygga i lägre takt, men med eftertanke, skriver Hans-Åke Palmgren i sitt inlägg. Foto: Hans Ekestang

Det byggs nog inte för mycket, men det byggs kanske inte alltid rätt eller på rätt plats. Det gäller att inte enbart utvärdera på volym. Inte bara bygga där det är enklast. Inte bara bygga för de starkaste.

I år påbörjas 72 000 bostäder enligt Boverkets prognos, kanske något fler nästa år. Vi kommer sannolikt få se projekt där inte alla bostäder blir sålda snabbt, och projekt med outhyrda bostäder. Där byggherren stressat fram för mycket, överskattat betalningsviljan. Eller där kommunen blivit ivrig för att man varit utanför radarn under lång tid. Där man riskerar att göra för mycket på en gång, i stället för att samla erfarenheter.

Bygga med eftertanke
Det betyder inte att vi ska bygga i en lägre takt. Det räcker med att öppna fönstret så ser man hur svårt det är för många att få tag på en bostad.

Men vi ska bygga med eftertanke, med kommunens riktlinjer för bostadsförsörjning som utgångspunkt. Riktlinjer som belyser behov, efterfrågan, mål och medel. I framgångsrika kommuner samarbetar man. Där har förvaltningar, byggherrar och andra aktörer tillsammans mejslat fram vad som kan göras, och hur man bäst kan göra det. Det ger en  långsiktig plattform. Örebro är en av kommunerna som arbetar på detta sätt.

Vi behöver inte stressa lika mycket, längre. Vi har lite mer tid att fundera på för vem, var och hur. Hur vi bygger attraktiva bostäder och hälsosamma miljöer för hushåll med normala eller låga inkomster. Där vi bor blandat, inte var för sig. Livsmiljöer som fungerar även om trettio år. Kanske med en helt annan syn på biltrafik och bilägande än idag.

Ser inte färdvägen
Den största utmaningen ligger i hur vi ska få fram bostäder för hushåll med svag ställning på bostadsmarknaden. Vi ser inte riktigt färdvägen idag. Kanske står svaren i kontrast till den syn på generell välfärdspolitik som samlat Sverige under mycket lång tid.

Nu är inte ökade volymer lika prioriterat längre, och det gick snabbt när proppen släppte. Nu gäller det att fortsätta bygga det hållbara samhället, i alla dess dimensioner.

Almedalen, juli 2017
Hans-Åke Palmgren

114

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *