Aktuellt

Foto: Scandinav

Användartest PBL Akademin

Användartest på PBL Akademin – ny webbutbildning i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och Boverkets byggregler!

Den nya webbutbildningen i PBL, PBF och BBR startar med ett välkomnande intro; ”Till dig som arbetar som byggnadsinspektör eller arbetar med byggfrågor”. Hm. Jag är ju kommunikatör jag så vad har jag för nytta av utbildningen? I vilket fall så jag sökte fram utbildningen via Google för att testa om jag förstår innehållet och de moment som ingår. I introduktionen fastnar jag lite vid reglernas uppbyggnad, vad ska detta ge? tänker jag medan jag letar efter navigeringen.

”Viktigt att veta hur det hänger samman…”säger speakerrösten. Ja det förstås men om jag är byggnadsinspektör, har jag då inte koll på det..? Hm. Jag klickar på ”Starta”!
Det handlar om hela kedjan från lag och förordning till byggreglerna. Jag får en beskrivning av ett juridiskt ekosystem där delarna är inbördes beroende av varandra. Många klick blir det. Bra hänvisning till EKS! Intressant är också att kraven i PBL och PBF alltid gäller, oavsett byggreglerna. Så vad ska vi då med BBR till? Jo, för att precisera lagkraven. Det känns logiskt!

Brand används som exempel för att beskriva byggreglernas struktur. BBR avsnitt om brand innehåller 50 sidor regler får jag veta, ok, då har man lite att göra där ja.
En övning! Vad är ett byggnadsverk? Ja det kan man fråga sig…Jag testar. Det finns ett antal bilder där jag får svara på om det är byggnadsverk eller inte. En mur? Två silos? Aj aj, jag svarar fel på tre alternativ! En byggnad måste ha ett tak… Tänkte inte på det. Bra pedagogik i förklaringen på mina felsvar. Man lär sig bäst genom att göra fel, tänker jag och dessutom är jag ju ”bara” kommunikatör så jag fortsätter oförtrutet min jakt på kunskap.

Mhm. Nu kommer utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Vad behöver jag lära mig här då? Skillnaden i prövning är viktig, det får jag veta i inledningen, det skiljer på bygglov och anmälan där ja. Utformningskraven gillar jag! Där finns tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Jag har ju en bror som är blind och de här reglerna hjälper honom att ta sig fram i det här samhället, det är bra! Jag gillar också de estetiska kraven, jag vill ju bo i en stad med vackra hus och mycket grönska omkring mig, tänker jag.

Och sedan kommer jag in på de tekniska egenskapskraven. Oj! Det finns tio stycken och alla har varsin ikon som jag ska trycka på för att få veta mer. Jag undrar om jag kan lura systemet och gå vidare genom att bara klicka på en av ikonerna? Nej. Det går inte. Jag måste lära mig mer om alla egenskapskraven innan jag kan gå vidare. Ok då.
Så här håller det på, jag har nu lagt 20 minuter men samtidigt skrivit den här texten, så de utlovade 25 minuterna kanske stämmer med lite god vilja? I mitt fall så jobbar ju jag som kommunikatör på Boverket så jag vet att det här är regler som bär upp vårt samhälle, den välfärdspolitik som debatteras inför valet vilar på dessa lagar och regelverk.

Så för mig är det helt ok att klicka på de tio ikonerna! Den kunskap jag får är till hjälp också i mitt dagliga arbete. Bra navigering och pedagogik med hjälptexter i illustrationerna, bra val av röstskådespelare. Förresten, någon som kommer ihåg nattradion med Alicia Lundberg? Inte? Alicia hade en stämma som också var väl modulerad och njutbar att lyssna till. Kanske skulle jag som seende kunna stänga av speakerröst för att gå snabbare fram? Allt ska ju gå så fort nu för tiden. I vilket fall – den nya utbildningen i PBL, PBF och BBR är ett proffshantverk vilket jag tackar för som både kommunikatör och medborgare.

 

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *