Aktuellt

Almedalen: Diskussion om hållbar och jämlik stadsutveckling

Hur vet vi att vi gör rätt för att nå en hållbar och jämlik stadsutveckling? Kan vi förlita oss på forskning eller beprövad erfarenhet, eller vad ska politiker och planerare utgå från? – Intressant diskussion utifrån flera infallsvinklar på Västsvenska Arenan under måndagen i Almedalen.

Bild över hus och fontän i Almedalen

Forskningen framhöll inte helt otippat vikten av att bygga på kunskap och att beslut ska baseras på evidens – av olika slag. Men frågan restes om begreppet evidens överhuvudtaget är relevant i stadsplaneringssammanhang?! Det blir farligt om man utgår från att allt ska kunna mätas – å andra sidan tenderar mätbara fakta att bita bättre. Dialog är viktigt, tyckte politikerna – men planeringen av staden berör väldigt många fler än dem som redan bor där, och på väldigt lång sikt… Beprövad erfarenhet och expertkunskap lyftes fram av professionen. Vi vet till exempel rätt mycket om vilka ytor barn behöver för att kunna leka och utvecklas på ett bra sätt.  Å andra sidan var det inte jättelänge sedan experterna var eniga om att bilen skulle lösa alla framtidens transportproblem. Och det var för den tiden rationella beslut som låg bakom rivningen av Klarakvarteren. Stadsplaneringen är trendkänslig, ”stadsplanering är gestaltad politik” och ”nuförtiden ska allt se ut som Södermalm!”

Lars Mogensen, som modererat diskussionen avslutade ungefär så här: Det finns en massa saker som vi vet att vi inte vet. Och så finns det en massa saker som vi inte vet att vi inte vet. Av någon underlig anledning kändes det faktiskt på något sätt uppmuntrande.

/Ulrika Hägred

2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *