Aktuellt

Almedalen: Offentliga rum i en digital civilisation

Jag fick den stora äran att moderera ett seminarium som Boverket arrangerade tillsammans med Sveriges Arkitekter och Färgfabriken i Arkitekturträdgården under titeln – Offentliga rum i en digital civilisation.

Medverkande på seminariet var Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson; Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, Lars Johansson, SLU, Petra Dalunde från Urban ICT Arena, Charlotta Holm Hildebrant från Sveriges Arkitekter och Anders Bergmark från Färgfabriken.

Vi lever mitt i en teknisk revolution som driver på samhällsutvecklingen i en allt snabbare takt. Gränsen mellan det verkliga och virtuella suddas ut alltmer. Det vi förut tyckte var fiction är idag helt plötsligt verklighet. Vi kan uppleva andra platser och människor via den nya tekniken parallellt med vår fysiska miljö. Vi kan besöka platser och få kulturen till oss utan att behöva resa. Detta ger oss nya sätt att umgås och mötas som i sin tur kan leda till andra vanor, beteende och behov. I staden är de offentliga rummen allas vardagsrum, men är det verkligen så?

  • Hur kommer de offentliga rummen att användas och gestaltas i en alltmer digital värld?
  • Kan gatan utvecklas som ett kreativt och mänskligt rum så vi får till ”lyckliga gatan”?
  • Kampen om trottoaren och vem är det som har rätten till kanten i det offentliga rummet?
  • Hur kan Pokemon Go utveckla det offentliga rummet och bidra till ökad integration?
  • Vad är kulturens roll och påverkan i den nya digitala världen?

Dessa frågor och många fler diskuterades under seminariet. Låter det spännande? Fördjupa kunskaperna ytterligare genom att titta på filmen om seminariet via Svenska arkitekters facebook.

Via Boverkets webbplats kan du läsa mer om vår satsning på arkitektur, digitalisering och inomhusmiljö

/Patrik Faming

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *