Aktuellt

Demokrati, politik och öppna samtal – reflektioner från Almedalen den 5 juli

I Länsstyrelsens trädgård håller Boverket ett seminarium om PBL som möjliggörare eller hinder av bostadsbyggandet. Boverkets rättschef Yvonne Svensson avslutar med att alla borde bläddra igenom PBL och BBR för att få en överblick över hur den lagstiftning och föreskrifter hänger samman.

Personer som står med ryggen mot kameran

”Ju längre fram i PBL man kommer, desto mindre politik och mer myndighetsutövning blir det”, säger hon. De allmänna intressena i PBL:s andra kapitel samt bestämmelserna om översiktsplan i tredje kapitlet är allmänt hållna för att den kommunala politiken ska kunna få definiera mycket själva utifrån lokala förutsättningar i dialog med medborgare och andra aktörer. I PBL:s åttonde kapitel handlar det om krav på byggnader och tomter. Då är det inte längre politik och tyckande, utan faktiskt vad lagen ställer för krav.

Seminariet är fullsatt och jag står utanför tältet för att ge plats åt andra. Plötsligt hörs ett aggressivt skanderande några kvarter ifrån. På vägen dit såg jag flera polispiketer och bilar som spärrade av gatorna. NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) har tillstånd att demonstrera idag. Samtidigt ska RFSL anordna en mångfaldsparad. Det är så obehagligt att jag ryser och ögonen nästan tåras.

Detta händer i Sverige nu. Hotfulla mobbar som attackerar kvinnor, homosexuella och judar. Igår stod NMR längst fram när Annie Lööf talade och buade. Centerledaren tog det med fattning och hanterade det galant genom att låta dem bröla klart innan hon fortsatte. I morse var Prideflaggan på Visbymuren halad till halv stång.

För min del var årets Almedal fylld av inspirerande seminarier om hållbar stadsutveckling, barns utemiljöer, transporter, vattenfrågor och arkitektur. Men det var också en obehaglig påminnelse om att inte ta vår demokrati för given. Demokratin i praktiken med planering, offentliga institutioner som står upp för det öppna samhället, medborgardialog och det öppna samtalet är viktigare än någonsin.

/Ulrika Åkerlund

4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *