Aktuellt

Almedalen: Ett möte som berörde

Almedalen bjöd på intressanta seminarier och samtal med politiker, tjänstemän och personer som arbetar inom bygg- och bostadssektorn. Alla var ivriga att hitta lösningar på bristen på bostäder och att bygga det hållbara samhället. Men, vägen dit finns det många olika recept på. En av flera ingredienser som fanns med i flera recept var  ”samverkan”. Samverkan mellan stat och kommun, mellan bostadsföretag och kommun, mellan lokala organisationer, handeln, föreningar och näringsliv. Allt för att hitta nya och kreativa lösningar.

En skylt med texten Tak över huvudet som står lutad mot ruiner

Mitt viktigaste möte under veckan var mötet med människor som på olika vis drabbats av bostadskrisen. Det var en familj med flera barn som lever, äter och sover i en studentlägenhet på knappt tjugo kvadratmeter sedan 10 år tillbaka. Det var Åke, 64 år, pensionerad gymnasielärare som är hemlös och bott på vandrarhem i tre år. Och så var det Kamilla som har fast jobb på en skola men bor kvar hos sin mamma i en fyrarummare i Stockholm tillsammans med sina bröder. Det var några av alla de människor som jag mötte och berördes av i en fantastisk fotoutställning ”Tak över huvudet – bostadskrisens ansikte” i S:ta Karins ruin i Visby. Utställningen visas också utomhus på Fotografiskas fasad i Stockholm fram till den september. Utställningen är gjord av bildjournalister som mött människor i Stockholm, Jönköping och Malmö som på olika vis drabbats av bostadsbristen.

Bilder som står lutade mot ruinväggar

Tack för alla möten och samtal om hållbarhet, barn och ungas villkor, gestaltad livsmiljö, vatten, demokrati, digitalisering, boendevillkor, PBL, byggande, inomhusmiljö och mycket mer. Nu fortsätter vi det viktiga arbetet för att skapa ett inkluderande samhälle!

/Birgitta Frejd, informationschef , Boverket

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *