Arkitektur

The winner takes it all – or not?

Riksarkitekt Helena Bjarnegård och Boverkets ansvariga för arkitekturuppdraget på Arkitekturgalans scen 2019

Riksarkitekt Helena Bjarnegård och Boverkets ansvariga för arkitekturuppdraget på Arkitekturgalan 2019

Arkitekturgalan är nordens största mötesplats för arkitektur. Arkitekturgalan 2019 hölls den 19 mars på Konserthuset i Stockholm. Boverket och styrgruppen för Gestaltad livsmiljö, med riksarkitekt Helena Bjarnegård i spetsen, fick stå i rampljuset i inledningen av dagen och briljera. Många ryggdunkningar och varma lovord levererades till oss i pauserna. Detta ger energi och entusiasm i det fortsatta utvecklingsarbetet. Foto: Jonas Malmström

 

Brandtal

Ett spännande inslag mellan alla stjärntalare var de brandtal som hölls inom olika områden under dagen. Bitvis brann det till på allvar. Gert Wingårdh pratade om arkitektbranschens allt för stora plastavtryck. Dagens energikick stod Jan Christian Vestre för – VD för företaget Vestre som tillverkar utemöbler. Han menade att vi borde starta en ny svensk-norsk union och exportera allemansrätten till världen och förkunna den allmänna platsens betydelse som demokratisk arena som förenar och helar.

Priser och glamour

Prestigefulla priser är förknippat med Arkitekturgalan och i vissa fall var jurygrupperna modiga i val av vinnare. Siennapriset för bästa landskapsarkitektur gick till Jubileumsparken i Göteborg. En park som ständigt utvecklas i samklang med omgivning – tiden och inte minst i dialog med medborgarna. Guldstolen – inredningsarkitektur tilldelades Bibliotek No. 5, kritikerpriset gick till journalisten Mark Isett. Bostadspriset – Inspiration Rosendal i Uppsala med löparbana på taket och flervåningsgym är ett hus som stimulerar till rörelse. Planpriset gick till Arkitekturprogrammet för Linköpings innerstad som Boverket har lyft fram som ett lärande exempel i flera sammanhang. Arkitekturgalans mest prestigefulla pris Kasper Salin-priset gick till Hamra Ateljébostad på Gotland. Ett modigt och lite oväntat val av juryn. Det är för övrigt första gången en privatbostad får Kasper Salin-priset.

Ur juryns poetiska motivering.
”En liten byggnad med säregen gestalt svarar med stor inlevelse. Resultatet är ett sinnrikt hus som genom stor variation av användningsmöjligheter, såväl privata som mer offentliga, är betydligt större än sina kvadratmeter. Som en experimentlåda innehåller huset oväntade lösningar och upplevelser, framdrivna ur en utforskande process. Ett sällsynt engagerat samarbete mellan arkitekt, byggherre och byggare har resulterat i en, från detalj till helhet, skickligt genomförd byggnad fylld av arkitektoniska kvaliteter.”

Vi kan alla bli vinnare

Arkitekturen drabbar oss alla vare sig vi vill eller inte. Fint – fult – tycke och smak – vem vet och vem bestämmer? Arkitektur för mig handlar till stor del om de tre grundelementen som lanserades av Vitruvius vars gärningar inom arkitekturområdet kom på pränt redan under 1400-talet. Arkitektur handlar om form, funktion och känsla. Genom att diskutera, vrida och vända på perspektiven kring arkitektonisk kvalitet och vad vi mår bra av i vår livsmiljö i den tid vi lever blir vi alla vinnare oavsett om vi får pris eller inte.

 

Patrik Faming

Uppdragsledare Följa utvecklingen inom arkitekturområdet och ge stöd till ArkDes

 

Du kan läsa mer om deluppdraget här.

3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *