Boende

En omskakande dokumentärfilm om bostadsmarknaden

Panel vid seminarium i Almedalen.

På måndagen arrangerade biståndsorganisationen We effect en förhandsvisning av Fredrik Gerttens dokumentärfilm Push.

Fredrik Gertten var själv där och berättade om idén till filmen och hur filmarbetet bedrivits. Även Leilani Fahra, FN:s rapportör i bostadsfrågor, var på plats. I filmen får vi följa henne på en resa till storstäder runt om i världen där hon efter hand blir varse hur fattiga och medelklassmänniskor trycks ut ur sina bostäder när kapitalfonder tar över de hyresfastigheter de bor i.

Samtidigt som miljoner människor världen över saknar anständiga bostäder pågår en global handel med hyresfastigheter, där multinationella holdingbolag drar nytta av ekonomiska kriser och gör spektakulära fastighetsaffärer över huvudet på och på bekostnad av hyresgästerna. Bara i London står massor av hyresfastigheter tomma, med oklart ägandeskap, betraktade enbart som ekonomiska tillgångar och inte som bostäder. En ny typ hyresvärd har växt fram, vars kunder inte är de boende utan investerarna.

Missa inte filmen, som har premiär i Sverige 6 september! Se trailern på Youtube.

/ Ulrika Hägred, expert, Boverket

Taggar:
1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *