Aktuellt

Ett rättighetsperspektiv på bostäder i Almedalen

Inte helt lätt att samla ihop och summera sina intryck från Almedalen. Fokus för min del har legat på bostadsfrågor och mitt intryck är nog att man börjar tala om bostadsfrågan på ett lite annat sätt än ur ett produktionsperspektiv.

Det har inte handlat lika mycket om marknadsförutsättningar, om att förenkla planprocessen eller om långsiktiga spelregler för byggaktörerna. Fokus har legat mer på sociala aspekter och på dem som ska bo. Rättighetsperspektivet har lyfts fram mycket tydligare. Under dryga tre dagar här har jag hört en hel del om bostaden som en av FN deklarerad mänsklig rättighet och som en del i de globala målen i Agenda 2030.

Men samtidigt rapporterar Sveriges radio att både Göteborg och Malmö har nyligen skärpt rutinerna för den hjälp som ges till hemlösa. De som inte har varken missbruksproblem eller psykiska problem ska i första hand hänvisas till akutboenden, där de får bo max en vecka. Eller få en slant i handen för att kunna ta in på vandrarhem en vecka. Så verkligheten är kanske inte riktigt där än…

/ Ulrika Hägred

Taggar:
1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *