Arkitektur

Scen med två personer på Samverkanforumsdagen

Statens Stoltheter 2019. Foto: Viktoria Buskqvist

Psst…Här finns schyssta exempel!

Vi var många. Vi var stolta. Vi vill göra skillnad. Vi representerar staten med en byggnadsarea på drygt 7 miljoner kvadratmeter, 1500 mil kraftledningar och 7 miljoner hektar mark. Hela 15% av Sveriges yta.

Enligt färska politiska mål ska vi gå före och visa gott exempel. Den nya politiken för arkitektur, form och design, Gestaltad livsmiljö, talar om statlig föredömlighet och att det offentliga ska visa vägen. Kvaliteten ska höjas på det som gestaltas, byggs, byggs om och förvaltas Vi statliga myndigheter ska visa på kraft och innovation.
Kort sagt – vi ska vara föredömen så att resten av samhället kan följa efter.

Samverkansforum

Några av oss som nämns särskilt i politiken ingår i Samverkansforum, ett nätverk för utveckling inom statligt fastighetsägande och förvaltning. Den årliga Samverkansdagen samlade den 10 september drygt tvåhundra deltagare på ArkDes för att lyfta goda exempel och sådant vi är lite extra stolta över. Projekt, processer, upphandlingar – ja, alla goda exempel som kan höja kvaliteten. Vi ville lära oss av det som görs bra, inspirera varandra, engagera och motivera varandra.

Kavalkad

Under dagen fick vi se en kavalkad av våra bästa projekt och goda exempel, vi minglade, bytte kunskap och lärde känna varandra. Ledningsgruppen berättade om ett omfattande utvecklingsarbete som nu pågår, för att stärka och bredda Samverkansforum. Samverkansforums nätverk presenterade arbetsåret i korta berättelser. Det blev också snack och verkstad, med fika och bikupor om samverkan.

Fortifikationsverket, Naturvårdsverket, Riksantikvarieämbetet, Riksbanken, Riksdagsförvaltningen, Specialfastigheter, Statens fastighetsverk, Svenska kraftnät och Trafikverket presenterade sina projekt. Allt från en garnison på Gotland, naturum Trollskogen, fordonsskydd för Riksbankshuset och återvinning av varmvatten, till ansvarskod för leverantörer, ledningshöjning i Hamra-Åker och en arkitekturpolicy.

Sinnliga projektexempel

Tina Saaby, Köpenhamns tidigare stadsarkitekt, visade på konkreta, sinnliga projektexempel där hållbarhet och kvalitet inte underordnats kortsiktig ekonomi. Bland annat några av de trehundra pågående projekt som krävs för att klimatsäkra den låglänta danska huvudstaden. Under Tinas tid har Köpenhamn placerat sig på världskartan vad gäller stadsplanering, arkitektur och offentliga rum. Vad är hemligheten? Tinas bästa tips för att lyckas med just detta var att bevaka att allt som byggs ska ge något tillbaka till samhället. Bevaka samspelet mellan byggnader. Vi behöver en holistisk syn på organisationen av stadens rum. Vi behöver engagera oss och nätverka brett. Och viktigast av allt, vi måste lyfta det interna ledarskapet!

Jernhusens Jennie Kastengren presenterade sina stoltaste projekt med tydliga mål och berättelser. Att sätta upp tydliga mål och att ha mod och styrka att hålla fast vid dessa hela vägen genom projektet var Jennies medskick. Hennes vision i den pågående stads- och stationsutvecklingen är ”Mer Stockholm att älska!”.

En dag i stolthetens tecken

Den avslutande paneldiskussionen handlade om den goda viljan, om vägen mellan vilja och gestaltning. Deltagarna enades om att vi behöver öka vår samverkan, knyta fler kompetenser till oss och tänka helt annorlunda än tidigare i varje projekt, för att skapa högre kvalitet.

Det blev en dag i stolthetens tecken där vi lyfte fram kunskap om hur vi kan göra bra byggnadsprojekt ännu bättre!

För några år sedan pratade statliga myndigheter ständigt om att kartlägga hinder för utveckling. Nu rör vi oss vidare och tar steget till att proaktivt arbeta med hindren. Ett arbetssätt som lovar gott inför framtiden och alla de nya utmaningar vi behöver ta oss an.

Publiken på Statens Stoltheter dagen

Statens Stoltheter 2019. Foto: Viktoria Buskqvist

Två personer skakar hand på scen på Statens Stolheter dagen

Statens Stoltheter 2019. Foto: Viktoria Buskqvist

Mer samverkan i Samverkansforum!

Psst… Nästa år ses vi igen och har då ett nyinstiftat pris att dela ut, ”Statens stolthet 2020”!

 

Viktoria Buskqvist

Arkitekt SAR/MSA
Uppdragsledare Samordna statliga myndigheter
Styrgruppen för Gestaltad livsmiljö

 

 

 

4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *