Arkitektur

Upptänt fönster med växtlighet utanför, som ses utifrån i en annars mörk natt.

Foto: Rasmus Renglin

Arkitekturens natur

Arkitekturens uppgift kan vara att illustrera det regelbundna, människans plats i världen och på så vis kontrastera till naturen.

Det regelbundna är undantaget som bekräftar naturens oändliga oregelbundenhet. Det gör mänsklig närvaro synlig och behövs för att vi ska känna oss hemma. I spänningen mellan oregelbunden natur och regelbunden arkitektur lever vi.

Begreppet gestaltad livsmiljö markerar att människan gör något, definierar sina behov, formger och mutar in ett område som hon kallar sitt. Det är en djupt mänsklig gest, vi gör det så fort vi flyttar till en ny stad eller är ute och vandrar några dagar. Lägerplatsen blir vårt hem, i förlängningen ett gårdstun, en by eller en stad.

Spara tomtens vackraste plats och bygg ditt hus bredvid, smyg in det halvt under ett träd och låt ett fönster blicka ut mot en vattenyta, det ger mer effekt än att ta den bästa platsen i anspråk och ”glasa upp” hela fasaden mot sjön. Respekt i samspelet med naturen och vår biologiska miljö inom såväl gestaltningens som materialens område är en förutsättning för att långsiktiga värden ska byggas in i den gestaltade livsmiljön.

 

Rasmus Renglin, arkitekt, Boverket

 

3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *