Aktuellt

Vadå H22?!

Moderatorn Aurore Belfrage och FN:s Kire Ilioski inleder den första H22-konferensen.

Foto: Peter Brinch

En rad tunga talare och experter stod på scen inför nästan 600 personer när Helsingborg höll kickoff inför stadsmässan H22.
Om knappt tre år ska Helsingborg kunna erbjuda så mycket kunskap om smart och hållbar utveckling att världens ögon riktas hit.

H22 Summit är en konferens där involverade och intresserade tar del av kunskap och inspiration inför stadsmässan sommaren 2022. Då ska Sveriges åttonde stad nämligen visa sig vara i framkant och en förebild för andra. Digitalisering, innovation och smarta lösningar är verktygen som ska skapa hållbar stad.

Städernas viktiga roll
Kire Ilioski, chef för FN:s ekonomiska kommission för Europa, inledde den konferens som genomfördes på Helsingborgs arena i november med att tydliggöra städernas viktiga roll i att lösa globala problem. Mikael Ahlström från Hyper Island, Ricardo Alvarez från Massachusetts Institute of Technology och Marie Carlsson från Volvo var sedan några av alla de talare som under två dagar försökte förmedla att den smarta staden i första hand inte handlar om teknikutveckling, utan om människor och livskvalitet.

Den smarta staden
Den smarta staden har i viss mån alltid funnits. Det som gör städer så fascinerande är att de är jättekomplicerade. Städer är det mest komplexa människan skapat och har utvecklat samspel mellan människors beteenden för att få livet att fungera. Den smarta staden bekräftar flockdjuret människan. Husen, gatorna, parkerna och torgen finns där för vår skull.

Bejaka kulturen
Flera av talarna lyfte vikten av att återskapa grannskapet, tillit och trygghet. Vi behöver bejaka kulturen i form av mat, musik och andra sinnliga upplevelser, i mellanrummen mellan husen. Ohälsa, ojämställdhet, ensamhet och otrygghet måste stå i fokus i planeringen, snarare än digitala tjänster, självkörande elbussar, smarta avloppssystem och reality-teknik.

Staden behöver erbjuda flexibla mötesplatser och en plattform för oss medborgare som ska driva den hållbara utvecklingen.

Sundets pärla
Helsingborgs tidigare stadsmässor, H55 och H99, fick stor uppmärksamhet och drog en miljon, respektive 400 000 besökare. Om Sundets pärla sommaren 2022 med lite glädje och entusiasm kan bjuda upp, snarare än att visa upp, goda exempel på hur vi hanterar de globala utmaningarna förtjänar helsingborgarna ett nytt besöksrekord.

Woop woop!

5

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *