Arkitektur

Omslag på bok av Jane Jacobs

En av de mest omtalade böckerna om städer.

Det vi bygger påverkar oss människor

Jag ska försöka göra några nedslag i Jane Jacobs stora verk ”The Death and Life of Great American Cities”, för att se om det hon skriver om städer har påverkat mig. Jane Jacobs beskriver den viktigaste förutsättningen för en stads framväxt som mångfald – både socialt och ekonomiskt. Det finns enligt henne fyra grundläggande faktorer som kan generera mångfald i en stad: Människors sociala beteende 1), de ekonomiska drivkrafterna i en stad 2), förfall och återuppbyggnad i ljuset av hur staden används 3), och slutligen hur staden hanterar sin egen komplexitet 4).

Det sociala beteendet
”Around on the other side of our block, people leave their keyes at a Spanish grocery”. (sid. 60) Att lämna sin lägenhetsnyckel till någon man litar på är en service som i Jane Jacobs perspektiv inte är möjlig att formalisera. Den bygger på sociala strukturer i staden som gör att invånarna pratar med varandra, det finns platser för att umgås och utbyta förtroenden. Jag bodde under en period i mitt liv i Fisksätra, ett bostadsområde uppfört under miljonprogrammet, i Stockholms södra ytterförorter. Det som var speciellt med ”Fiskis” var att det inte fanns någon biltrafik mellan husen, gatorna i kvarteret var helt bilfria då fundamentet till bostadsområdet bestod av ett jättelikt parkeringsgarage. En kväll när jag kom hem från mitt arbete knackade det på dörren och min granne ville veta om jag kunde vattna hans blommor? Han skulle till Tunisien. Det enda jag fick veta om honom var att han jobbade på tunnelbanan i Stockholm, vi hade aldrig sagt mer än ”hej”, när vi sågs. Jag tog nycklarna till hans lägenhet och vattnade blommorna. I två veckor.

De ekonomiska drivkrafterna
”The desirability of segregating dwellings form work has been so dinned into us that it takes an effort to look at real life and observe that residential districts lacking mixture with work do not fare well in cities.” (sid 175). Att bo och arbeta på samma ställe i en stad har hänt mig två gånger i livet. Dels den gången då jag bodde i Solna, i en korridorlägenhet på Karolinska sjukhuset närmare bestämt. Jag kunde från mitt fönster se om det var neddragna persienner på kliniken jag jobbade på, vilket innebar hård belastning. På de flesta ställen jag bott på har det annars varit bostadsområden medan arbetsplatser har funnits någon annanstans, förutom det boende jag har nu. Mitt i Karlskrona bor jag med en arbetsplats på gångavstånd, i kvarteret finns Pizzeria, affärer och caféer. Allt det som Jane Jacobs efterlyser i en stad med mångfald. Ändå upplever jag inte det folkliv och den känsla av samhörighet med staden som hon beskriver, kanske för att jag bor i en liten stad, Jane Jacobs gör skillnad på ”Cities” och ”Great Cities”.

Förfall och återuppbyggnad
Vägbyggen i städer kan medföra många komplexa situationer, rivning av förfallna hus som står i vägen för vägen till exempel. ”Instead of serving as bypasses, expressways in cities serve too frequently as dumpers.” (Sid 367). Jane Jacobs menar att stadsmotorvägar som är ämnade att avlasta stadskärnan istället får motsatt effekt; ”And yet the actual plan for it includes a spagettidish of ramps into the city”. Min egen erfarenhet av detta är att det stämmer, det blir bara mer bilar ju mer vägar vi bygger. Av oklar anledning råkade jag en vårdag i Stockhom cykla ned i Söderledens tunnel uppe i korsningen vid konserthuset, väl nere i tunneln tvingades jag cykla hela vägen till Hornstull. Cykeln var som ny när jag åkte ned men när jag kom upp var både den och jag lerbestänkt från topp till tå, för att inte tala om att jag riskerade livet bland alla bilarna. Som bara blev fler och fler.

Stadens komplexitet
”Cities were once the most helpless and devasted victims of disease, but they became great disease conquerors” (sid 447). Jane Jacobs vill att vi ska se det som är fördelen med stora städer. Utan dem skulle vi inte ha den sjukvård, rättsvård, forskning, lärande institutioner med mera, som vi har i dag. Jag arbetade under en period tillsammans med Peter Örn som var ordförande i delegationen för hållbara städer, han sa; ”Se städer som en del av lösningen istället för att se dem som en del av problemet”. Och han har rätt. Det som är byggt i dagens Sverige har absolut påverkat mig under de nästan 60 år som jag levt, och det har påverkat mig i positiv riktning.

Studera platsen
Jag avslutar denna blogg med ett citat från Jan Gehl om Jane Jacobs (Wikipedia): ”För femtio år sedan sade hon: Gå ut på plats och iaktta vad som fungerar och vad som inte fungerar, och lär från verkligheten. Titta ut från dina fönster, tillbringa tid på gator och torg och se hur folk i praktiken utnyttjar utrymmen, ta lärdom av detta och använd denna lärdom”. Läs Jane Jacobs!

Ps. Rubriken till denna blogg är ett citat från Saga Karlsson på White Arkitekter, då hon deltog i det seminarium om hälsofrämjande miljöer som Boverket arrangerade på konferensen: Bygg hållbara samhällen med plats för alla!

Fakta: Jane Jacobs, född Butzner den 4 maj 1916 i Scranton i Pennsylvania, död 25 april 2006 i Toronto, Ontario, Kanada, var en amerikansk-kanadensisk författare och arkitektur- och stadsplaneringskritiker. Jane Jacobs mest kända verk är ”The Death and Life of Great American Cities”, som påverkat debatten om nutida stadsplanering. Hon vände sig mot de stora stadsområdesprojekt som planerades och genomfördes i New York under 1950- och 1960-talet. Genom sitt arbete förhindrade hon en planerad rivning av Greenwich Village i New York. Källa: Wikipedia.

3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *