Arkitektur

Berlin är fortfarande en delad stad

Berlin har ett brokigt arkitekturlandskap. Foto: Patrik Faming

Berlin – stadsbyggande utan kompass

Det byggs som aldrig förr i Berlin. Under många år var staden en enklav i forna DDR. Detta förorsakade att näringsliv och arbetsmarknad stagnerade, vilket staden än i dag lider av.

Staden känns dessutom till viss del mentalt fortfarande delad inte bara vid Checkpoint Charlie. Nu känns det som stadsbyggandet mycket är signerat Richard Floridas teorier om att det är den ”kreativa klassen” som ska bygga nästa ”hippa” utvecklingskluster. Berlin är ett tydligt exempel på en stad som trots sitt goda rykte inte har lyckats förverkliga sin potential som stad fullt ut. Strategin för urban utveckling har länge varit att marknadsföra Berlin som ”en glamourstad”, men var är glamouren?

Europacity Berlin
En ny stadsdel i Berlin, Europacity håller på att ta form. På 61 hektar mark intill centralstationen ska över 3000 bostäder byggas och över 16 000 personer ska arbeta inom området. En ny upplevelse av ”Berlinmixen” med attraktiv arkitektur, lägenheter med utsikt över vatten, gröna torg och strandpromenader. I anslutning till de angränsande bostadsområdena skapas en miljö som omfattar alla aspekter av stadslivet, men räcker det för att skapa en hållbar och stolt stad?

Berlinmuren gör sig fortfarande gällande på en del ställen. Foto: Patrik Faming

Byggkranar med eget liv
I jakten på ett genuint tyskt café möts jag av ännu ett Starbucks Coffee och varuhusloggor i neon. Det känns som om Berlins många byggkranar har eget liv som famlar runt utan en tydlig kompass och riktning om vad som ska byggas – vilka värden som ska skapas och för vem. Känslan jag får när jag vandrar i Berlin är ett brokigt arkitekturlandskap utan ”hjärta” och som inte riktigt hänger ihop. De enskilda husen och miljöerna är sig själva nog och bjuder inte in närliggande kvarter, byggnader och platser till ett gemensamt stadsrum.

“Nu blåser vi ut ljusen, stolta stad
För natten har blivit sen, o stan en annan stad
Nu ringer jag en taxi och säger kör oss hem
O mitt hem det är där borta, du ser det snart min vän, Ja mitt hem det är i tornet där
Som jag byggt av elfenben”

Lasse Tennander

3

Kommentarer

  1. Kritikerna har häftad länge att Europacity Berlin som är Berlins största utvecklingsområdet i innerstaden inte i det minsta är testfältet för nya bostadskoncept. De menar att Europacity tydliggör vad som händer om stadsbyggnadskontor – i byggboomstider – saknar egna utvecklingsvisioner, därför inte står emot trycket från fastighets-/bostadsutvecklare och istället väljer att vara på den säkra sidan. (https://www.baunetz.de/meldungen/Meldungen-Zoom_zanderroth_Baumschlager_Hutter_und_Andre_Poitiers_in_Berlin_6445447.html / jan 2020)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *