Arkitektur

Folk och kultur är en mötesplats för dessa frågor

”Gestalta Dalarna – skönhet som skapar utveckling” redovisades på årets Folk och Kultur. Foto Suzanne Pluntke.

Fler verktyg för att arbeta med kultur!

Tredje upplagan av ”Folk och kultur” närmar sig sitt slut. Den årliga kulturpolitiska konferensen i Eskilstuna lockade denna gång 3000 deltagare och 150 arrangörer. Målet är att vara en tvärsektoriell mötesplats för samhällsutvecklingsfrågor. Folk kom från alla håll: kommuner, regioner, stat, civilsamhälle och forskningsvärlden. Tjänstepersoner, politiker och kulturutövare. Intresset verkar ha ökat även från Rosenbad: förutom medlemmarna i riksdagens Kulturutskott och kulturministern deltog i år också bostads-, närings- och inrikesministrarna samt Vänsterpartiets partiledare.

I år kretsade många av samtalen kring vad kulturpolitiken bör omfatta, i vilken utsträckning ska den styras och hur utfallet ska följas. I diskussionerna kring statistikbrist förutspåddes till och med en möjlig legitimitetskris för politikområdet på grund av otydlig måluppfyllelse. Komplexiteten i att kulturens effekter ofta uppstår utanför kulturpolitikens fält och dessutom syns först efter lång tid avhandlades. Några valde att gå på djupet med begreppet fri kultur. Stadens och landsbygdens olika förutsättningar var ofta i fokus, dock utan att någon knäckte nöten hur vi garanterar ett jämlikt kulturutbud i hela landet. Flera lyfte fram kraften i att se kulturen som ekosystem, vars mångfald av arter är beroende av varandra.

Grädde på moset
Med citatet ”Kulturen inte grädde på moset utan jästen i brödet” ringade i mina öron åker jag nu hem. Ta gärna del av några av de lästips jag fick med mig!

 

Foto: Suzanne Pluntke

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *