Arkitektur

Bilden beskriver en nedlagd biograf i Högsby, Småland.

Biografen i Högsby, många har säkert sett sin första film på bio här. Foto: Hans Gustafsson

Ödehusens estetik

För en tid sedan stannade jag till i småländska Högsby och flanerade en stund. Min idé är att på Instagram publicera foto på övergivna hus i centrummiljöer. Och i Högsby hittade jag en övergiven biograf! Mitt i centrum. Men, bara för att ett hus ser öde och övergivet ut så behöver det inte vara så.

Skälet till min udda idé är att jag sedan en tid tillbaka intresserat mig för ruinmåleriet som hade sin storhetstid på 1800-talet. Men det började tidigare än så; Giovanni Paolo Pannini, född 17 juni 1691 i Piacenza, död 21 oktober 1765 i Rom, var en italiensk målare och arkitekt. Han utvecklade barockens perspektivkonst i dekorativa målningar med landskap och byggnader, stundom interiörer. Som ruinmålare var han romantikens förelöpare, allt enligt Wikipedia.

 

En enkel husgrund

I vår tid så beskriver etnolog Lars G Strömberg ruiner i utgåva nr 52 av ”Lommen”, (Nordiska kulturlandskapsförbundet): ”En ruin av en gotisk kyrka kan ge uttryck för ett religiöst, ett historiskt ett konstvetenskapligt inslag men har kanske även en betydelse som ligger mycket djupt i betraktarens upplevelse och känsla av ruinen; ett tankeutrymme för dennes egen personlighet och privata funderingar om sammanhangen i tillvaron. Det behöver inte vara monumentalt; även en enkel husgrund kan för den som en gång bott på platsen, vara nog så betydelsefull. Ruinen kan ge detaljer i minnet som fogas samman till en väv av händelser över en enskild människas liv.”

 

Motstånd mot tidens gång

För mig är det inte bara ruiner som intresserar, det är alltså övergivna hus i centrummiljöer. Och varför det? Det beror dels på att jag tycker mig se en estetik i övergivna byggnader. Läs gärna ordet estetik som vetenskapen om det sköna. Och har du läst författaren Peter Weiss trilogi; ”Motståndets estetik” vet du att skönheten finns i just motståndet. Jag lägger in denna tolkning i ödehusen, deras estetik ser jag som ett motstånd mot tidens gång. De står kvar och påminner om en annan tid, kanske ett annat Sverige. De har en historia att berätta oavsett om vi som betraktare vill det eller inte. Pröva själv att låta din fantasi få näring av hus med tomma och svarta fönster, vittrade väggpaneler, vindskivor som hänger på trekvart, träd och buskar som växer upp genom köksgolvet..! I dessa hus kan historien om ett helt liv dröja sig kvar på den vind som fortfarande håller upp ett brutet taklag i en övergiven trävilla från förra sekelskiftet.

 

Om dessa hus må vi berätta

Det som både oroar och är en del av vår tids snabba samhällsomdaning; kan det vara bilden av övergivna hus i centrum av våra tätorter, städer och samhällen? Tänk om dessa hus blir fler och fler. Och om det blir så, vad står det för? Är det så att vi blivit mer benägna att överge våra hus när vi inte kan bo där längre? Det går kanske inte att sälja huset och de som vill ta sig an en gammal kåk blir allt färre? Även om den står mitt i centrum av samhället.

Tillbaka till Högsby. Vad kommer att ske med den gamla biografbyggnaden? Den är till salu, men kommer någon att rusta upp den och börja visa film igen? Knappast troligt. Är tomtmarken så attraktiv att biografen rivs och får ge plats åt en ny byggnad? Troligare. Egentligen är det inte något nytt, historiskt sett har många städer och samhällen fått helt ny arkitektur och nya utseenden på grund av bränder som härjat, det hus jag själv bor i hade inte existerat om inte en brand 1905 ödelagt stora delar av just det kvarteret i Karlskrona.

Många frågor väcks i denna blogg. Hur vet vi till exempel att ett hus verkligen är öde och övergivet? I en annan del av Sverige tog jag en bild på ett ”öde” hus i en liten by, det växte ungbjörkar i själva trappfoten, de gamla spegeldörrarna gick inte längre att öppna, takspanten i det fina mansardtaket var knäckta och själva taket hade stora hål i de mossbelupna tegelpannorna. När jag la ut bilden på detta ”ödehus” på Instagram fick jag ett meddelande; ”Det är inget ödehus! Det bor en person där! Jag såg honom igår, han var på väg till stan..!”

 

Vill du fördjupa dig i frågan?

Boverket publicerade 2015 en rapport om ovårdade tomter och förfallna byggnader som ett svar på ett regeringsuppdrag. Du hittar den nedan i länken. Läs sammanfattningen som ger en bra bild av vad som avhandlas i rapporten.

Ovårdade tomter och förfallna byggnader.

På Boverkets PBL kunskapsbank finns också material att ta del av när det gäller ovårdade tomter:

Exempel på tillsynsärenden.

 

2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *