Arkitektur

Bilden beskriver en bänk som en plats för tänkande

En plats för tankearbete. Foto: Helena Bjarnegård.

Sonias bänk

Tid för reflektion! Detta är Sonias bänk i Blekinge, som är placerad ganska många mil från där jag själv befinner mig just nu. Den påminner mig om att tre veckor har gått sedan jag, liksom många andra, börjat använda köket som hemmakontor.

Tre veckor med en pandemis påverkan på samhället, tre veckor som rasslat iväg, där Skypemöten gått slag i slag, där det är lätt att fortsätta jobba med kaffekoppen i högsta hugg och pastatallriken i knät. En ny tillvaro där de små pauserna, tid för eftertanke och reflektion, inte händer av sig själv. Det finns ju inga cykelturer mellan möten, inga tågresor där man vänder huvudet mot fönstret och ser landskapet susa förbi och heller inga tillfällen där man råkar spontant springa på någon och småprata lite… ni vet de där tillfällena när idéerna plötsligt bara dyker upp.

Inspirerande samtal
Eftersom denna situation kommer att hålla i sig ett tag så har jag nu bestämt mig för att göra något åt detta. Eftertanke och reflektion är viktigt i mitt arbete som riksarkitekt, lika viktigt som att leverera resultat i våra regeringsuppdrag och att leda ett antal grupper på nationell nivå. Mitt nya mål är att i vardagsrutinen bygga in ett litet kort inspirerande samtal med någon om gestaltad livsmiljö och kort rapportera om tankar och reflektioner från samtalen på Instagram. Så om någon av er får en liten kallelse till digital fikapaus var inte förvånad eller om någon av er blir stoppad av en person under en promenad i Slottsskogen, en person som står på armlängds avstånd och frågar; ”vad betyder gestaltad livsmiljö för dig?” bli inte rädd! Det är bara riksarkitekten som är ute för att samla in reflektioner och tankar från olika människor.

På instagramkontot; riksarkitekten börjar jag på måndag att reflektera över tankar som Sonia tänkt när hon satt på sin bänk i Blekinge.
#gestaltadlivsmiljö #boverket #tillsammansarbete

Helena Bjarnegård, riksarkitekt

1

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *