Boverksbloggen

Västervik blev Årets Stadskärna 2017!

Vinnande stadskärna 2017. Foto Isabelle Ripa Föreningen Svenska stadskärnor hade  i går och i dag sin årliga konferens med intressanta föredrag och diskussioner. Ett stort event under konferensen  är  att utse årets stadskärna. I år vann Västervik!  Nominerade var även …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 19 maj 2017 09:26

Urban HIST – Urbanism då, nu och sen

          Den 4-6 maj deltog jag i uppstarten av forskningsprojektet UrbanHIST på legendariska Bauhausuniversitetet i Weimar. Boverket är partnerorganisation till BTH och det svenska teamet tillsammans med ArkDes. Projektet som är finansierat av EU:s forsknings- och …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 9 maj 2017 17:01

Intryck från Svenska Stadskärnors dagar

Svenska Stadskärnor har arrangerat två intensiva dagar i Stockholm (10-11 oktober) om utvecklingen av städer och tätorter, först Forskarrådets seminarium utifrån en trendrapport om sociala utmaningar, därefter Sweden Urban Arena med fokus på utvecklingen av morgondagens mötes- och handelsplatser. David …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 12 oktober 2016 09:25

Plan- och bygglagen hyllas

Vaknar upp efter en intensiv dag i Almedalen och reflekterar över vad som sades. Något som återkom gång på gång var att det inte är något fel på Plan- och byggagen. Vi måste bara tillämpa den bättre. Flera poängterade att …Läs mer »
Skrivet av Suzanne Pluntke den 6 juli 2016 06:56

Måndag i Almedalen

Det blev en intensiv men spännande dag i Almedalen. Många intressanta seminarium att lyssna på. Ibland krockade flera seminarium så det var svårt att välja vad jag skulle gå på.  Men jag hann tex. med att höra vår generaldirektör bland …Läs mer »
Skrivet av Jenny Hellgren den 5 juli 2016 06:45

Kan man flytta en stad?

För andra gången i Kirunas hundraåriga historia ska staden avvecklas för att åter byggas upp i en ny version på en ny plats. Men det är inte bara hus som ska flyttas och byggas upp på nytt. Även Kirunaborna ska …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 9 juni 2016 17:34

Plattformen på turné

Den 26 april kickade turné igång där Plattformen för hållbar stadsutveckling tillsammans med SKL, länsstyrelserna, SABO och Sveriges byggindustrier besöker 8 kommuner och städer på temat ”Bostäder för alla – men hur?”. Platsen var Växjö och intresset var stort. 60 personer …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 9 juni 2016 17:25

Plattformen för hållbar stadsutveckling 2016

Bostadfrågan är het, även för Plattformen! Vi behöver bygga många bostäder framöver, men bostäderna behöver kopplas till en hållbar stadsutveckling och hållbara samhällsstrukturer. Plattformen kommer att kraftsamla kring bostadsfrågan under 2016 utifrån ett helhetsperspektiv. Vi ska bland annat genomföra en …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 23 mars 2016 09:23

Är tätt alltid rätt?

Det sker successivt. Nya byggnader läggs till nya och andra försvinner. Plötsligt har en bygds ursprung förändrats. Kanske inte så pass som till oigenkännlighet men ändå. I vissa städer går det fortare än andra. I vissa länder går det jättefort. …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 14 mars 2016 16:54

Blivande samhällsplanerare får besök av Boverkets dynamiska planduo!

På Blekinge Tekniska Högskola studerar en klass blivande planeringsarkitekter sitt tredje år och på förmiddagslektionen den 23 februari var det dags för första besöket av tre från två av Boverkets planarkitekter, Therese Byheden och Klara Falk. Ämnet för föreläsningen var …Läs mer »
Skrivet av Boverket den 26 februari 2016 09:09